Equilor Alapkezelő: nagyobb súlyt adunk a hazai kötvényeknek

Az Equilor Alapkezelő a közepes kockázatvállalású, középtávú modellportfólió összeállításakor mostantól nagyobb hangsúlyt helyez a hazai kötvényekre, reagálva a nemzetközi monetáris politikák változásaira, a piaci dinamikákra és a befektetők kockázatkerülő magatartására.

Az amerikai inflációs adatok magasabbak lettek a vártnál, ami a kötvénypiacon a Federal Reserve (Fed) kamatcsökkentési lépéseivel kapcsolatos várakozások mérséklődését eredményezte; a kereskedők jelenleg már csak egyetlen 25 bázispontos kamatvágást áraznak be 2024 végéig. Az Európai Központi Bank (EKB) hamarosan új irányt vehet, és várakozások szerint júniusban megkezdi a régóta várt kamatcsökkentést, amely év végéig akár háromszor is megismétlődhet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) áprilisi kamatdöntő ülésén tovább lassított, és már csak 50 bázisponttal csökkentette az irányadó rátát, ami arra utal, hogy a hazai jegybank további lassításra készülhet, így összhangba kerülve az európai fősodorról, és növelve a hazai eszközök relatív vonzerejét.

A részvénypiacon áprilisban mérsékeltebb korrekciót tapasztalhattunk, amely összhangban volt az Equilor Alapkezelő korábbi várakozásaival, azonban az amerikai technológiai nagyvállalatok erős gyorsjelentései a hónap utolsó napjaiban ismét emelkedésre késztették a piacokat. A mesterséges intelligencia területén rejlő lehetőségek egyre szélesebb körű felfedezése és értékelése új lendületet adhat a fejlett piaci részvényeknek. Az OTP Alapkezelő szerint azonban a nemzetközi piacokon a negatív hangulat dominál, a befektetők kockázatkerülő üzemmódba váltottak, és a fejlett tőzsdeindexek a csúcsokról 4-6%-ot korrigáltak, majd a kockázatok rövidtávú enyhülésével ennek felét vissza is hozták.

Az Equilor Alapkezelő nem tervez változtatni az eszközosztályok közötti allokáción, de a hazai kamateszközök növekvő relatív attraktivitása miatt a korábbinál nagyobb súlyt helyeznek a hazai kötvényekre. A részvénypiacon az óvatosságuk a fejlett piacokkal kapcsolatban az elmúlt hónapban megalapozottnak bizonyult, de a korrekció végére számítva most növelik az allokációt a fejlett piacok irányába, a régiós részvények rovására. Az OTP Alapkezelő azonban a nemzetközi piac negatív hangulata miatt az 5 és 10 éves állampapírokat preferálja a hazai görbén, és ezekben növelte a pozícióját 7% feletti hozamszinteken.

A piaci helyzetek változása miatt a hazai alapkezelők közül többen is úgy vélik, hogy a kötvénypiacokon most jó beszállási pontot látnak, és a kötvények iránti kereslet megnövekedett, különösen a hazai kötvények árazását tartják vonzónak. A nemzetközi kötvények aránya továbbra is magas a modellportfóliókban, míg a pénzpiaci eszközök súlya csökkent, ami nagyobb kockázatvállalási hajlandóságot jelez.

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.