Eljárás indul húsz légitársaság ellen a "zöldre festés" miatt

Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok húsz légitársaság ellen indítottak eljárást a megtévesztő "zöldre festési" gyakorlatok miatt. A légitársaságoknak magyarázatot kell adniuk arra, hogy a járatok által okozott szén-dioxid-kibocsátás hogyan ellensúlyozható fenntartható üzemanyagok használatával, és ezt milyen tudományos érvek támasztják alá.

Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) figyelmeztetése után a Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózat (CPC) azonosította a potenciálisan félrevezető gyakorlatokat, és felszólította a légitársaságokat, hogy 30 napon belül hozzák ezeket összhangba az uniós fogyasztóvédelmi joggal.

A BEUC közleménye szerint az érintett légitársaságok között szerepel a Vueling, a Volotea, az Air Baltic, az Air Dolomiti, az Air France, az Austrian Airlines, a Brussels Airlines, az Eurowings, a Finnair, a KLM, a Lufthansa, a Norwegian, a Ryanair, a SAS, a SWISS, a TAP és a Wizz Air.

Az Európai Unió szerint a légitársaságoknak alátámasztaniuk kell azokat az állításokat, amelyek szerint a járatok szén-dioxid-kibocsátása klímaprojektek vagy fenntartható üzemanyagok használatával ellensúlyozható.

A megtévesztő állítások és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

A hatóságok szerint az azonosított gyakorlatok megtévesztő állításoknak minősülnek, amelyeket az uniós irányelvek is tiltanak. A légitársaságok még nem tisztázták, hogy az ilyen állítások megalapozott tudományos bizonyítékokon alapulnak-e.

Vera Jourova, az értékekért és az átláthatóságért felelős uniós biztos hangsúlyozta, hogy a felelős fogyasztók pontos tájékoztatást érdemelnek, nem pedig homályos vagy hamis állításokat.