Korrupt lehet az EP-csúcsjelölt: Varsótól a Hezbollahig érnek a szálak

Korrupcióval vádolta meg Donald Tusk lengyel miniszterelnök a PKN-Orlen állami olajvállalat volt vezérigazgatóját, Daniel Obajteket, aki állítólag 1,6 milliárd złoty (145 milliárd forint) károsította meg az adófizetőket, és üzleti kapcsolatba került a Hezbollah terrorszervezettel.

Donald Tusk, aki 2023 decemberében került ismét a lengyel végrehajtó hatalom élére, és a Polgári Platformot kormányzópárttá alakította, idén februárban bontott szerződést Daniel Obajtekkel, aki 2018 és 2024 között irányította az Orlent. Tusk vádja szerint Obajtek nemcsak jelentős veszteséget okozott az állami cégnek, de a Hezbollah terrorszervezettel is üzleti kapcsolatba került.

A vádak szerint Obajtek a politikai szövetségeseinek osztogatta a vállalati állásokat, és az Orlen által átvett 20 lengyel regionális napilapot a kormány szolgálatába állította.

Közel-keleti terrorszervekig nyúló szálak

Tusk felszólította Adam Bodnar igazságügyi minisztert, hogy vegyen részt Obajtek ügyének a feltárásában. A lengyel sajtóértesülések szerint Obajtek a cég belbiztonsági részlegének figyelmeztetése ellenére hozott létre egy svájci székhelyű kereskedelmi részleget, amelyet egy a Hezbollah mozgalommal kapcsolatba hozott libanoni állampolgár vezetett.

Ez a libanoni vezető, Samer A. aláírta azt a nyersolajszállítási üzletet, amely során a lengyel cég egy dubai közvetítőn keresztül vásárolt venezuelai olajat egy hongkongi üzletembertől, de a nyersolajat végül nem kapta meg az Orlen. A tőzsdei jelentés szerint az előleget, amely 1,6 milliárd złoty (145 milliárd forint) volt, nem fizették vissza, és az Orlen valószínűtlennek tartja, hogy betudják hajtani a pénzt.

Az egykori és jelenlegi képviselő

Daniel Obajtek politikai karrierje közel tíz évvel ezelőtt indult, amikor a Jog és Igazságosság (PiS) helyi politikusaként felhívta magára Jarosław Kaczyński, a PiS vezetőjének figyelmét. A PiS 2015-ös hatalomra kerülése után került az Orlen élére, ahol több kisebb olaj- és gázipari vállalatot is felvásárolt. Júniusi EP-választáson a PiS csúcsjelöltjeként indul a délkeleti Rzeszów régióban, és állítása szerint semmi törvényelleneset nem cselekedett az Orlen elnökeként, elítélve a miniszterelnök "rágalmait".