Budapesti állások: magas fizetések a vendéglátásban

A budapesti vendéglátóiparban tapasztalható munkaerőhiány következtében a pultos és felszolgáló pozíciókra kiírt álláshirdetésekben a havi bérek elérhetik, sőt meg is haladhatják az 500 ezer forintot.

A vendéglátás területén jelentős a munkaerőhiány, különösen igaz ez a fővárosi pultos és felszolgáló állásokra. Egyes hotelekben a havi fizetés több mint 500 ezer forint is lehet. A Pénzcentrum szerint számos étterem és szálloda keres felszolgálókat és pultosokat.

Az álláshirdetések gyakran tartalmazzák az angol nyelvtudás és a tapasztalat követelményét, de vannak helyek, ahol a kommunikációs szintű angol nyelvtudás is elegendő. A felszolgálói munkakörhöz nem szükséges specifikus végzettség, és a fizetés havonta nettó 300 ezer és 500 ezer forint között mozoghat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2024 januári adatai alapján a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 605 100 forint volt, ami nettóban körülbelül 416 600 forintot jelent. Ezzel szemben a vendéglátásban a hirdetésekben megjelölt bérek jóval magasabbak az országos átlagnál, hiszen a KSH adatai szerint a vendéglátó szektorban a bruttó havi átlagbér 398 100 forint, ami nettóban 264 737 forintnak felel meg.