Országos nemzetiségi listák nyilvántartásba vétele

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden hivatalosan is nyilvántartásba vette az első országos nemzetiségi listákat.

Az NVB elismerte a Magyarországi Bolgárok Egyesülete és a Magyarországi Ruszinok /Rutének/ Országos Szövetsége által állított listákat. Az NVB által hozott döntések még nem jogerősek, és azok ellen három napon belül lehetőség van jogorvoslatot kérni a Kúriától.

A nemzetiségi választópolgárok június 9-én egyszerre választják meg a települési, vármegyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatokat. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az egész ország egyetlen választókerületként funkcionál.

Csak azok a nemzetiségi szervezetek állíthatnak országos listát, amelyeket a NVB jogerősen nyilvántartásba vett jelölőszervezetként. Kedd délutánig összesen 107 ilyen szervezetet vettek nyilvántartásba.

Az országos lista állításához szükséges ajánlások számát a nemzetiségi névjegyzékben szereplők száma alapján határozta meg az NVB a nemzetiségi választások kitűzésekor. Egy további feltétel, hogy a nemzetiségi szervezetnek a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában kell önálló jelöltet állítania. Több nemzetiségi szervezet is állíthat közös listát, ha közös egyéni jelöltek alapján teszik ezt.

Az országos nemzetiségi listák bejelentésének határideje május 7-én 16 óráig van.