Az EU új szankciókat tervez Oroszország ellen

Az Európai Unió a közelgő szankciós csomagjában a cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának betiltását és az olajembargó kijátszásában részt vevő cégek elleni intézkedéseket tervez, amelyeket még Orbán Viktor magyar miniszterelnök EU-elnöksége előtt szeretnének elfogadni.

Az Európai Bizottság az új szankciók tervezetét pénteken kívánja benyújtani, melyek célja az orosz LNG behozatalának megtiltása és az olajembargó kijátszásában segítő "árnyék" hajózási cégek elleni lépések megtétele. A javaslatok azonban kevésbé szigorúak, mint amit a balti államok – Észtország, Lettország és Litvánia – szorgalmaztak, akik az EU orosz energiától való teljes függetlenedését és további korlátozások bevezetését követelték. Az uniós nagykövetek a tervekről jövő szerdán tárgyalnak majd. A cél, hogy a szankciókat még július 1-je előtt, Orbán Viktor EU-elnökségének kezdete előtt elfogadják, mivel aggodalmak vannak afelől, hogy a magyar kormány nehezítheti az újabb szankciók bevezetését. Orbán Viktor korábban már vétózott az orosz nukleáris ágazat és az orosz ortodox egyház elleni szankciókat illetően. A magyar külügyminisztérium nem reagált a kérdésekre.

A balti államok az uniós cégek szigorúbb ellenőrzését és a szankciók kijátszásának megakadályozását célzó intézkedéseket is sürgetnek. Az amerikai pénzügyminisztérium figyelmeztetése szerint az Oroszországban működő uniós bankok, mint az osztrák Raiffeisen Bank International és német bankok, amerikai szankciókkal szembesülhetnek, ha tevékenységükkel hozzájárulnak az orosz hadsereg finanszírozásához. Az uniós bankok tavaly 800 millió eurót fizettek be az orosz állami költségvetésbe, ami jelentős növekedés a 2021-es 200 millió euróhoz képest.

Az amerikai Yale Egyetem szerint azonban nem terveznek szankciókat bevezetni azokra az európai vállalatokra, mint a francia Auchan, a Clarins, vagy az olasz Benetton és Diesel, amelyek továbbra is működnek Oroszországban, annak ellenére, hogy már két éve tart a háború.