Szétfeszíti az amerikai egyetemeket a Hamász és Izrael háborúja

Az Egyesült Államok legnevesebb egyetemein a palesztin-zsidó konfliktus miatt kialakult feszültség tetőfokára hágott. A diákok és az oktatók megosztottak, az oktatási intézmények politikai csatározások színterévé váltak. A biztonsági aggodalmak miatt több egyetemen az online oktatásra váltottak.

Az elmúlt napokban az amerikai elitegyetemeken palesztinapárti diáktüntetések robbantak ki, melyek célja, hogy az intézmények szakítsanak meg minden pénzügyi kapcsolatot Izraellel. A tüntetések során sátrakat vertek fel, kampuszokat foglaltak el, és több helyen összecsapások is voltak a rendőrökkel. Az ELTE professzora, Magyarics Tamás szerint az 50 legnevesebb amerikai felsőoktatási intézmény felében zajlanak megmozdulások, melyek az Egyesült Államok keleti és nyugati partján kezdődtek, de mára már számos más államba is átterjedtek.

A tüntetések hátterében a Hamász nevű palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én indított terrortámadása áll, amely során több mint ezer izraeli állampolgár vesztette életét, és több százat elraboltak. Izrael válaszul szárazföldi offenzívát indított, amelynek célja a túszok kiszabadítása és a Hamász elpusztítása, de ez a Gázai övezetben több tízezer palesztin civil halálát okozta.

A diáktüntetések résztvevői az arab hátterű diákok, a szélsőbaloldali anti-imperialisták/kapitalisták és az anticionisták (Izrael-ellenes) hallgatók, valamint antiszemita csoportok is. A Demokrata Párt továbbra is Izrael támogatója, bár a párt balszárnya néha kritikát fogalmaz meg. A Republikánus Párt és Donald Trump is határozottan izraelpárti.

A diákok követelései között szerepel az egyetemek Izraellel való gazdasági összefonódásának megszüntetése, valamint a Pentagon és a CIA által finanszírozott egyetemi programok leállítása. A tüntetések során antiszemita megnyilvánulások is előfordultak, amelyek a szólásszabadság határait feszegetik.

A Columbia Egyetemen a rendőrség fellépett a tüntetők ellen, ami további országos tüntetéseket váltott ki. Az oktatási miniszter elítélte az Izrael-ellenes tüntetéseket, és az egyetemeken megjelenő antiszemita gyűlöletet elfogadhatatlannak nevezte.

A Columbia Egyetem egyik professzora, John McWhorter szerint a tüntetések mögött fehérellenesség áll, míg Robert Reich, az Egyesült Államok korábbi munkaügyi minisztere szerint a tiltakozások nem antiszemitizmusnak minősülnek.

Magyarics Tamás szerint a tüntetések addig nem érnek véget, amíg nincs tűzszünet, de jelenleg ez esélytelennek tűnik. A tüntetések Európára is átterjedhetnek, ahol jelentős az arab és a muszlim populáció, és az antiszemitizmus is jelen van.