Hitler öngyilkosságának előkészületei

Adolf Hitler, a náci Németország vezére, 1945. április 30-án öngyilkos lett a berlini Führerbunkerban, ahol felesége, Eva Braun is követte a halálba.

Hitler 1945 januárjában kényszerült a bunkerrendszerbe vonulni, amikor a szövetségesek intenzív bombázásba kezdtek. A Führer mentális állapota ebben az időszakban romlott, és alig hagyta el a bunkert. Utolsó születésnapját is itt ünnepelte, tudva, hogy a Vörös Hadsereg hamarosan eléri Berlin külvárosát. Hitler valószínűleg április 29-én döntött az öngyilkosság mellett, miután elkészítette végrendeletét és feleségül vette Eva Braunt. Mussolini halálának híre, aki feleségével együtt esett partizánok áldozatául, szintén befolyásolhatta döntését.

Április 30-án reggel Helmuth Weidling tábornok bejelentette, hogy a német csapatok lőszere elfogyóban van. Hitler ezután búcsút vett a bunkerben maradt vezetőktől, és délután fél 3 körül Eva Braunnal visszavonult a szobájába. Egy órával később lövést hallottak, és a szemtanúk szerint Eva Braun ciánkapszulával, Hitler pedig pisztollyal végzett magával.

A diktátor utasítása alapján a holttesteket kivitték a bunkerből, benzinnel leöntötték és elégették. A náci vezért és feleségét egy bombatölcsérben helyezték végső nyugalomra. Az orosz katonák később megtalálták a maradványokat, de a KGB 1970-ben elhamvasztotta Hitler csontjait, és a hamvakat egy folyóba szórták.