Ezt a nyarat még sokáig emlegetni fogjuk a meteorológusok szerint

Miért volt ilyen furán télies az április? Tényleg 2-3 héttel előrébb van a természet? Milyen idő jön, ha júniusban véget ér az El Nino, de még várni kell a váltótársra, a La Ninára? Ezekről beszélgettünk Nagy-Kurunczi Ritával és Varga Sándorral, az Időkép meteorológusaival a Kibeszélőben.

Varga Sándor a műsor elején elmagyarázta, hogy a sarkvidék felett forgó, hideg levegőt tartalmazó poláris örvény szétesik a napsugarak hatására, és ez a légtömeg dél felé áramlik, ami a szokatlanul hideg időt eredményezte április végén. Ezt a jelenséget a fagyos szentek időszakával hasonlította össze, de kiemelte, hogy az április eleji váratlanul beköszöntött nyár, a maga néhol 30 fokos nappali hőmérsékletével, kifejezetten szokatlan volt.

Nagy-Kurunczi Rita hozzátette, hogy az Alpokban és a Kékestetőn is havazott nemrég, ami a nyugatra aktívak volt ciklonok által hozott csapadéknak volt köszönhető.

Mi jön most az El Nino után, míg meg nem érkezik La Nina?

Varga Sándor szerint az El Nino melegebb és nedvesebb időjárást okozott az elmúlt években, és az egyenlítői Csendes-óceánban erős párolgás zajlott, ami több nedvességet juttatott a levegőbe. A tengerek hőmérséklete is magasabb volt a szokásosnál, és ezeknek az együttes hatásait nem tudták pontosan meghatározni a szakemberek.

A most véget érő, kifutó El Nino az 1950-es évek óta regisztráltak közül az egyik legerősebb volt – emelte ki Varga Sándor. Hozzátette, hogy júniusban várható az El Nino kifutása, majd októberig egy átmeneti, neutrális időszak következik, amely azonban Észak-Amerikában a legerősebb tornádókat hozhatja.

Nagy-Kurunczi Rita szerint a klímaváltozás miatt a tengerek hőmérséklete rekord magas, ami aszályos időszakokat és villámárvizeket okozhat. A meteorológusok szerint a klímaváltozás egyik vesztese az évszakok változása lehet, és pesszimista forgatókönyvek szerint 2100-ig a szeptember és október is nyári hónapokká válhatnak.

Milyen májusunk és milyen nyarunk lesz idén?

A beszélgetés során kiderült, hogy a május meleg, nyárias idővel kezdődik, de a folytatásról nem esett szó. A nyár időjárására vonatkozóan a nemzetközi előrejelzések alapján egy szárazabb három hónapot jósolnak, mint amilyen a tavalyi volt.

A műsorban további témák is terítékre kerültek, többek között:

  • Az orvosmeteorológia ötlete honnan ered.
  • A közlekedés meteorológiájának fontossága.
  • A Kárpát-medence következő évtizedeinek időjárása.
  • Az El Nino és a La Nina jövőbeni szerepe az időjárásunkban.
  • A klímaforgatókönyvek előrejelzései.

(Borítókép: Varga Sándor és Nagy-Kuruczi Rita. Fotó: Szollár Zsófi / Index)