A józsefvárosi ingatlanok államosításáról szavazott a parlament

Az Országgyűlés a keddi ülésén elfogadta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) portfóliójának bővítését célzó törvényjavaslatot, amely érinti a józsefvárosi önkormányzati ingatlanokat is.

A törvényjavaslat szerint az NKE kibővítéséhez szükséges józsefvárosi VIII. kerületi ingatlanok az állam tulajdonába kerülnek, hogy ott köznevelési és felsőoktatási feladatokat lássanak el. Az ingatlanok piaci értékét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. határozza meg független értékbecslő bevonásával, és az önkormányzatnak megfelelő kártalanítást fizetnek.

Az érintett ingatlanokban élő lakosokat kiköltöztetik, és az állam kártalanítást nyújt számukra. A józsefvárosi önkormányzat a sajtóból értesült a kormány döntéséről, miszerint tíz önkormányzati társasházat sajátítanak ki, amelyekben legalább kétszáz hátrányos helyzetű család él. Pikó András polgármester szerint ez körülbelül 500 embert érint. A VIII. kerület ellenzéki polgármestere, aki a hamarosan esedékes önkormányzati választáson is indul, szociális katasztrófától tart, és úgy nyilatkozott, hogy ha minden kötél szakad, az év végig ötven családot tudnának elhelyezni a meglévő lakásállományukból, a többiek pedig abban bízhatnak, hogy az a lakás, amit az állam cserének felkínál, megfelelő lesz nekik.

Jámbor András, a Szikra mozgalom tagja és a körzet ellenzéki országgyűlési képviselője, a parlamenti szavazást követően bírálta a kormánypártokat. Jámbor módosító javaslatot nyújtott be, amely tartalmazta Sára Botond fideszes polgármesterjelölt által a Diószegi utcai lakóknak tett ígéreteket, de a Fidesz ezt a módosítót leszavazta.

Jámbor András szerint a törvényjavaslat legnagyobb problémája, hogy 500 embert hagy bizonytalanságban, mivel nem tudják, hogy kapnak-e cserelakást, hol és mikor. Emellett kritizálta, hogy a kormány a döntésével súlyosan megkárosítja az önkormányzatot, amely évek óta dolgozik a DIÓ2030 rehabilitációs programon, hogy a környéket rendbe tegyék és méltó lakhatást biztosítsanak az itt élőknek. Pikó András hozzátette, hogy szeretnék, ha az emberek elhelyezésének feladatát az önkormányzat kapná meg, és céljuk, hogy az érintett lakókat Józsefvárosban helyezzék el állami pénzen, a számukra elfogadható határidő pedig 2026. június 30. lenne.

Az egyetem új kampuszát Mészáros Lőrinc cége építheti fel, huszonnégyezer négyzetméteren, harminchárom milliárd forintért. A javaslat elfogadása miatt Pikó András józsefvárosi polgármester Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Jámbor András józsefvárosi országgyűlési képviselővel együtt Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz fordul, hogy ne írja alá a törvényt.

Az önkormányzat első körben októberig, második körben decemberig kapott időt, hogy cserelakást találjon az érintetteknek. Pikó szerint az önkormányzat tulajdonában jelenleg nincs ennyi szabad bérlakás, felújított pedig egyáltalán nincs. Ha meg is tudnák oldani ennyi ember elhelyezését ilyen rövid időn belül, az azt jelentené, hogy nem marad több megpályázható önkormányzati lakás a kerületben. A lakók legnagyobb félelme, hogy ha nem is kerülnek utcára, végül csak vidéken tudják elhelyezni őket, miközben a munka, a család, az oktatási intézmények a kerülethez kötik őket.