A magyar gazdaság növekedésnek indult

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2024 első negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 0,8%-kal meghaladta az előző negyedévit, ezzel megszakítva a korábbi stagnálást.

A szakértők által várt 0,5%-os GDP-bővülés helyett a KSH jelentése szerint a gazdaság teljesítménye meglepetést okozott, és a várakozások szerint a jövőben is pozitív előjelű GDP-számokra számíthatunk. Az első negyedév éves növekedése, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva, 1,7%-os volt, míg a nyers adatok 1,1%-os növekedést mutattak. A szökőév hatása ellenére is a kiigazított adatok magasabb növekedést jeleznek.

A gyorsbecslés során nem állnak rendelkezésre részletes adatok, de a közlemény alapján a piaci szolgáltatások, különösen az ingatlanügyletek és az információ, kommunikáció ágazatai járultak hozzá leginkább a gazdasági teljesítmény növekedéséhez. Meglepő módon az ipar hozzáadott értékének csökkenése fékezte a növekedést, ami ellentmond az elemzők korábbi várakozásainak.

A KSH az adatokat most először 30 napos határidővel közölte, ami nagyobb becslési bizonytalanságot jelenthet, ±0,2 százalékpontos pontatlansággal a részletes adatokhoz képest. Az év hátralévő részében a reálbérek emelkedése miatt élénkülés várható a magyar gazdaságban, ami feloldhatja a háztartások óvatosságát és növelheti a lakossági fogyasztást.

A KSH jelentése többféle GDP-mutatót tartalmaz, amelyek közül a Portfolio a szezonálisan és naptár-hatással egyaránt igazított indexet (swda) tekinti fő számnak, mivel ez az Eurostat által is hivatkozott adat, így a nemzetközi összehasonlítást könnyíti meg. A negyedéves növekedést (qoq) minden esetben szezonálisan és munkanap-hatással igazított adatok alapján számolják, mivel az egyes negyedévek eltérő súlyúak és szerkezetűek.

Az idei első negyedévtől a KSH 15 nappal korábban, a tárgyidőszakot követő 30. napon teszi közé a GDP-becsléseit, ezzel Magyarország az Európai Unió 13. tagállamaként T+30 napos határidővel publikálja első GDP-becslését. Az alap módszertan a két becslés között nem változik, a különbség az alapadatok elérhetőségében, mennyiségében van. A KSH folyamatosan azért tevékenykedik, hogy a legaktuálisabb és legmegbízhatóbb statisztikai adatokat biztosítsa felhasználói számára.

További részletek a KSH következő jelentésében várhatóak.