A brit Ruanda-terv: Drága és vitatott menekültügyi megoldás

A brit parlament felsőháza elfogadta azt a törvényt, amely Ruandát biztonságos országnak nyilvánítja, lehetővé téve ezzel a tengeren érkező menekültek afrikai országba szállítását. Rishi Sunak miniszterelnök szerint a terv megvalósítása hatalmas siker, ám számos problémát vet fel, többek között a menekültek jogainak figyelmen kívül hagyását és a magas költségeket. A nemzetközi közösség figyelmesen követi az eseményeket, mivel a terv precedenst teremthet.

A brit törvényhozás a hét elején fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely szerint a vízum nélkül érkező menedékkérőket Ruandába szállítják át. A Konzervatív Párt már két éve tervezi ezt a lépést, annak ellenére, hogy a legfelsőbb bíróság jogsértőnek ítélte. Az első repülőgépek júliusban indulhatnak, és a kormány már előkészületeket tett, többek között repülőteret helyeztek készenlétbe, chartergépeket foglaltak le, és kiképzett kísérők állnak rendelkezésre.

A brit kormány célja, hogy véget vessen a La Manche-csatornán keresztül érkező migrációnak, és megoldást találjon az eddigi menekültügyi rendszer kudarcára. A mostantól érvényes új rendszer szerint a kis hajókon vagy más irreguláris úton érkező emberek soha nem kaphatnak menedékjogot Nagy-Britanniában, hanem letartóztatás és Ruandába szállítás után ott bírálják el a menedékkérelmüket.

A menedékkérelmek feldolgozásának kihelyezése emberi jogi, politikai és pénzügyi kérdéseket vet fel, és a jogi alapjai ingatagok. Sunak a törvényt a csempészbandák megfékezésére és a menedékkérőkre költött költségek csökkentésére is szánja, de a szakértők szerint az új törvény nem lesz elrettentő hatással azokra, akik már így is az életüket kockáztatják.

A brit kormány már korábban is szigorú bevándorlási szabályokat próbált bevezetni, és a brexit után Boris Johnson is beszélt egy harmadik országba való átszállítás lehetőségéről. Ruandával kötött megállapodásukat jogi problémák és az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése miatt kellett felfüggeszteni, de a brit kormány 2023-ban új törvényt hozott, amely szinte minden menedékkérő kitoloncolását előírja.

Ruanda választása többek között azzal magyarázható, hogy az országban már most is 135 ezer menekült tartózkodik, és a kigalii kormány a történelmükből fakadóan nyitott a menekültek befogadására. Azonban Ruanda nem számít biztonságos országnak a Freedom House és a Human Rights Watch jelentései szerint, és a brit Legfelsőbb Bíróság is törvénytelennek minősítette a menedékkérők oda küldését.

A terv költségei is jelentősek: a brit kormány 370 millió fontot költött az előkészületekre, és minden egyes elküldött személy után további összegeket fizet Ruandának. A szakértők szerint értelmesebb lenne ezt a pénzt a határvédelem fejlesztésére költeni.

A terv nemzetközi precedenst teremthet, és több ország, köztük Dánia és Ausztria is érdeklődik a megoldás iránt. Sunak a közelgő választások előtt reménykedik a törvény elfogadásának pozitív hatásában, de a Munkáspárt már bejelentette, hogy hatalomra kerülésük esetén eltörlik a törvényt.