A biomassza energetikai felhasználása és a klímaváltozás

A klímaváltozás elleni harcban gyakran felmerülő megoldásként szolgál a biomassza energetikai felhasználása, ám ez önmagában nem elegendő a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt tartásához.

A biomassza égetésével kombinált szén-dioxid-leválasztás és -megkötés (BECCS) fontos szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben, és a magyar klímastratégia is e technológiára támaszkodik. Azonban a Másfélfok cikke szerint a BECCS gyakorlati alkalmazása ellentmondásos folyamatokat generálhat, és nem helyettesítheti a kibocsátáscsökkentést és a természetes szénelnyelők helyreállítását.

A BECCS technológiája az égetés során keletkező szén-dioxid leválasztásán és geológiai formációkban történő tárolásán alapul. Bár a technológia már 2018 óta használatban van bizonyos bioetanolgyárakban, a globális szintű alkalmazása még mindig elhanyagolható, és a költségek csökkentése mellett a széles körű elérhetőség is kihívást jelent.

A biomassza energetikai felhasználása szén-dioxid-semlegesnek számít, de a földhasználati szektorban történő kibocsátás és a BECCS közötti kölcsönhatás szabályozása még nem megoldott. Az erdészeti biomassza energetikai felhasználásának növelése negatívan befolyásolhatja a szénelnyelők fokozását, és a BECCS technológia alkalmazása esetén gyakorlatilag csak áthelyezzük a kibocsátást az egyik zsebünkből a másikba.

A biomassza előállítása, szállítása és a szén-dioxid leválasztása is energiaigényes, és a leválasztás sem teljesen hatékony, ami tovább rontja a módszer hatékonyságát. A biomassza égetése így csak papíron mutat negatív kibocsátást, és a fenntarthatósága is kérdéses, mivel a potenciális megoldások, mint a faipari melléktermék vagy a szalma használata, korlátozottak.

A BECCS technológia optimális esetben olyan területeken lenne hasznos, ahol kevés alternatíva áll rendelkezésre, mint például a légi közlekedés vagy a magas hőmérsékletet igénylő iparágak. Harmat Ádám, a WWF éghajlatvédelmi programvezetője szerint azonban a klímaváltozás mérsékléséhez és a természet helyreállításához továbbra is a kibocsátás csökkentésére és a természet helyreállítására kell összpontosítanunk.