A Magyar Honvédség drónokra helyezi a hangsúlyt

A Magyar Honvédség a modern hadviselés kihívásaira reagálva jelentős fejlesztéseket hajt végre, különös tekintettel a drónok használatára és a dróntámadások elleni védekezésre. A Honvéd Vezérkar főnöke, Böröndi Gábor az M1 aktuális csatornán beszélt arról, hogy az orosz-ukrán konfliktus tapasztalatai alapján vizsgálják a mélységi csapásmérő eszközrendszerek alkalmazását is.

A Hajmáskéren megrendezett gyakorlaton a vezérezredes kiemelte, hogy a páncéltörő fegyverek mellett a Leopard harckocsik és az új helikopterek képességeit is bemutatták, míg a Gripen vadászgépek bombákat dobtak a célterületre. Böröndi Gábor elmondása szerint a harckocsik továbbra is fontos szerepet töltenek be a harcmezőn, és a Magyar Honvédség ma már 10–15 kilométeres távolságból is képes a páncélozott erők elleni csapásmérésre.

A honvédség drónok beszerzésével erősíti védelmi képességeit, amelyek alkalmasak a harckocsik pusztítására, és több száz olcsó drónt is vásároltak, amelyek használatát minden kiképzési foglalkozáson gyakorolják a katonák. A vezérezredes a Kossuth rádióban is beszélt a gyakorlatról, kiemelve, hogy a modern hadszíntéren az érzékelőknek köszönhetően gyorsan észlelhető minden mozgás, ugyanakkor a harcászati elemek között a lövészárok-hadviselés is megjelenik. A honvédség kifejezett célja, hogy a drónokkal való felderítés, csapásmérés és az ellenük való védekezés is bevett gyakorlattá váljon.

Végül Böröndi Gábor megemlítette, hogy az oroszok által alkalmazott Szurovikin-vonal hatékonyan állította meg a modern technológiával felszerelt ukrán erőket, és a Magyar Honvédség is hasonló műszaki akadályrendszer leküzdésére irányuló gyakorlatokat végez. A hétfői gyakorlaton végre megmutatták, mire is képes a Honvédség új, magyar fejlesztésű harckocsija, a LEOPARD 2A7HU, valamint felvonultatták a teljes páncéltörő arzenált és az újonnan beszerzett helikopterek is erődemonstrációt tartottak.