Új irányok a turizmusfejlesztésben a Balatonnál

A Balaton térsége kiemelt jelentőségű Magyarország turisztikai, kulturális és rekreációs életében, így a terület fejlesztése nemzeti érdek. A Pannon Egyetem és a Portfolio közös szervezésében megrendezésre kerülő Balaton Konferencia 2024 célja, hogy széles körben ismertesse a térség fejlesztési lehetőségeit.

A Balaton és környéke az ország egyik legfontosabb rekreációs, turisztikai és kulturális térsége, amelynek fejlesztése össznemzeti érdek és felelősség. Rostási Ágnes, a Pannon Egyetem stratégiai rektorhelyettese hangsúlyozza, hogy a térség fejlesztéséhez először is meg kell érteni a kihívásokat, és a tudomány segítségével fel kell térképezni a lehetőségeket.

A klímaváltozás globális kihívás, amely a Balatont is veszélyezteti, hiszen a sekély tó érzékeny az éghajlati változásokra. A vízmennyiség kérdése néhány évtizeden belül komoly problémát jelenthet, bár az idei csapadékos évben ez még nem tűnik kritikusnak.

A Balaton ökológiai adottságaira építve kell megtervezni a gazdasági és társadalmi tevékenységeket, figyelembe véve az éghajlatváltozást és a fenntarthatósági problémákat. Rostási Ágnes szerint fontos, hogy a tó környékén élő gazdasági és társadalmi szereplők megértsék ezeket a problémákat.

A Balaton Monitoring Koordinációs Bizottság tagjai, köztük a fejlesztési kormánybiztos, a Balaton Fejlesztési Tanács és a térséghez kapcsolódó hatóságok, rendszeresen egyeztetnek a térséget érintő fejlesztési lehetőségekről.

A Pannon Egyetem a területfejlesztési stratégiához javaslatokat tett, és meghatározott kutatási, fejlesztési irányokat, mint például a fenntartható várostervezés, a Balaton part rehabilitációs programjához kapcsolódó ökológiai vizsgálatok, a vízminőség megóvását célzó kutatási programok, és a szemléletformálás.

A gazdasági és társadalmi trendek elemzése, a folyamatok monitorozása és statisztikai kiértékelése segíthet meghatározni a fejlesztési irányokat. A multidiszciplináris kutatások új fejlesztési területeket azonosíthatnak, támogatva ezzel a fenntarthatóságot és a Balaton térségének védelmét.

A drágaság és zsúfoltság kihívásai

Az elmúlt években a szolgáltatások drágulása és a zsúfoltság jelentettek kihívást a térségben. Rostási Ágnes szerint a Balaton mindenki számára elérhető természeti kincs, és meg kell találni a lehetőségeket, hogy ez így is maradjon. A biciklis körút fejlesztése és a Bakony–Balaton Geopark földtani változatossága példák a természeti értékek kiaknázására.

A Pannon Egyetem célja, hogy a felhalmozott tudással és kutatásokkal elősegítse a régió környezettudatos fejlesztését, és a május 2-i Balaton Konferencia 2024 kiváló alkalom a szemléletformálásra.