Az 5.5G hálózatok forradalma és a jövő kapcsolódása

A 5.5G technológia megjelenése új korszakot nyit a digitális kommunikációban, ahol a sebesség és az összekapcsolódás új dimenziókat nyit meg. A Huawei technológiai újításai már Budapestre is eljutottak, ígéretes jövőképet festve a közelgő évekre.

Az 5.5G mobilhálózatok tesztelése világszerte zajlik, és az első eszközök, amelyek kihasználják ezt a technológiát, még az idei évben megjelenhetnek a piacon. Az 5.5G nem csupán a sebességben hoz változást, hanem az interaktív digitális élményekben is új fejezetet nyit, előrevetítve a 10 gigabites mobilszélessáv korát. A Huawei bemutatója Budapestre hozta az innovációkat és megoldásokat, amelyek az 5.5G-re épülnek.

A következő években várhatóan több mint 30 milliárd eszköz csatlakozik majd a hálózathoz, ami nem csak a hagyományos kapcsolatokat érinti, hanem az olyan új típusú összeköttetéseket is, mint az autók és otthonok intelligens hálózata. A Huawei európai bemutató körútjának egyik állomása Budapest volt, ahol a vállalat bepillantást engedett a legújabb fejlesztéseibe.

Az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már az idén elkezdődhet, ami új alkalmazási területeket nyit meg. Ez a technológia tízszer gyorsabb letöltést és feltöltést kínál az 5G-hez képest, jobb energiahatékonyságot, rövidebb késleltetést és pontosabb helymeghatározást ígér, ezzel is növelve a fejlesztési lehetőségeket. Az 5.5G továbbfejleszti a meglévő 5G képességeket és új funkciókat is kínál, mint például az IoT-technológiákhoz.

Magyarországon is megkezdődött az 5.5G tesztelése, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Huawei eszközein. A hálózat kiépítése is hamarosan várható, ahogy azt Gecse Mariann, a Huawei magyarországi képviselője elmondta.

Az 5.5G lehetővé teszi a New Calling nevű új generációs hívásszolgáltatást, amely valós idejű fordítást biztosít a telefonáló felek között Ultra HD-felbontásban. A járművek összekapcsolását elősegítő 5G in-car router, a láthatatlan antennák, amelyek kisebbek és könnyebbek elődeiknél, valamint a 5G-képes kamerák és a hátizsákban hordható 5G LiveU eszköz bemutatása is megtörtént, amelyek megkönnyítik a TV-produkciókat és élő közvetítéseket.

A szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre, az új szolgáltatásokra és a generatív mesterséges intelligencia-megoldásokra kell összpontosítaniuk. A Huawei már több mint 20 városban járult hozzá az 5.5G kereskedelmi telepítéséhez és teszteléséhez. Az 5.5G-technológia otthoni szélessávú kapcsolatot is létrehozhat, amely a vezetékes szolgáltatások alternatívájaként működhet, különösen a nehezen megközelíthető területeken.

A Huawei bemutatta a legfejlettebb vezetékes szolgáltatások kiépítésére szolgáló megoldásait is, mint például a Fiber to the Room, amellyel az otthonokba érkező nagy sebességű internetkapcsolat minden egyes helységbe továbbítható.