Pétervári-Molnár Bendegúz elődöntős az olimpiai kvalifikációs versenyen

Pétervári-Molnár Bendegúz a férfi egypárban második helyen zárt a selejtezőben, így bejutott az elődöntőbe az evezősök európai olimpiai kvalifikációs versenyén Szegeden. Gadányi Zoltána női egypárban a harmadik helyen végzett, ezért a reményfutamban folytatja a versenyt, mely egyidejűleg zajlik az Európa-bajnoksággal a Maty-éren.

Pétervári-Molnár a 2000 méteres távon végig a második helyen haladt, és sikerült megőriznie pozícióját a ciprusi versenyzővel szemben. Gadányi, aki kétéves szünet után tért vissza az evezéshez, a selejtezőben az első féltávot a mezőnyben haladva töltötte, de az azeri és az ukrán evezősök előnye miatt nem tudta megszerezni az elődöntőbe jutást.

A magyar férfi könnyűsúlyú kétpár, Galcsó Vencel és Szőllősi Balázs a futamukban negyedik helyen végeztek, a leggyengébb idővel az egész mezőnyben. A női könnyűsúlyú kétpárban Bene Dorottya és Szili Dorina szintén negyedik helyezést értek el, itt azonban csak pályaosztóra került sor, mivel öt hajó nevezett.

A versenyen férfi egypárban 17, női egypárban 10, férfi könnyűsúlyú kétpárban 8 egység indult, és a kvóták száma egypárban három-három, kétpárban két-két. A paraevezősök között Pető Zsolt képviseli Magyarországot, ahol az ötfős mezőnyből egy párizsi kvótát osztanak ki. Összesen 13 párizsi kvóta talál gazdára a kvalifikációs regattán.

Az Európa-bajnokság nem olimpiai programban szereplő versenyszámai közül a könnyűsúlyú férfi egypárevezősök között Galambos Péter selejtezős futamában második helyezettként azonnal bejutott az A döntőbe.

A csütörtöki versenynap után a magyar evezősök többségének a reményfutamban kell bizonyítania, többek között Bácskai Máté egypárban, Simon Béla és Juhász Adrián kettesben, valamint a női kétpár Csepel Zsófia és Fehérvári Eszter duója is ebben a szakaszban folytatja. A könnyűsúlyú férfi ketteseknél Szabó Bence és Furkó Kálmán már biztos döntős, mivel csak három egység nevezett, és itt pénteken pályaosztót tartanak.